CTET 2020: Maths Pedagogy Important Questions

CTET 2020: Maths Pedagogy Important Questions

CTET 2020: Maths Pedagogy Important Questions.Hello dear CTET aspirants, here is our another article where we have provided you 10 very important Questions from Maths Pedagogy for your upcoming CTET Exam. Follow our daily articles where we will provide you all important notes of every subject daily from now. So kindly go through the complete notes and get prepared for your upcoming CTET Exam.

CTET 2020: Maths Pedagogy Important Questions

CTET 2020: Maths Pedagogy Important Questions

1. Which of the following is the mathematical technique of self assessment?
A. To enquiry
B. To compare
C. Self analyse
D. All of these

Ans: D

2. Which of the following is not the principle o assessment of mathematics learning?

A. Principle of content
B. Principle of learning
C. Principle of partiality
D. Principle of impartiality

Ans:C

3. Which of the following is not a characteristic of effective mathematics pedagogy?

A. Making connections with everyday experiences
B. Use various teaching learning strategies for a single concept
C. Following strict time rules when introducing a new concept.
D. Focusing patterns of students errors

Ans: C

4. How will you cater to the needs of visually challenged students of your class room in an inclusive school?

A. Provide them extra time for practice.
B. Make them sit with high achievers.
C. Use alternate teaching learning methods and resources
D. Send them special educator.

Ans:C

5. Which one of the following sets are problem solving strategies in mathematics?

A. Memorization, guess and test, drawing
B. Trial-error , drawing, memorization
C. Drawing , working back, rote learning
D. Reasoning, using variable, look for a pattern

Ans: D

6. The mathematical games and puzzles help in:
1. Developing a positive attitude towards mathematics
2.Making connection between mathematics and everyday thinking
3. making mathematics enjoyable
4. Promoting problem solving skills
Select the correct option:

A. 1,2,3 & 4
B. 1 &2
C. 1&4
D. 1,2 & 3

Ans: A




7. A given rectangle and a parallelogram have the same area. However, many class IV students respond the parallelogram has a larger area. How can a teacher help the students to understand that their areas are the same?

A. Using scale
B. Using a geoboard
C. Using a graph paper
D. Using paper folding

Ans: B

8. Which of the following can be used as learning resources for visually challenged in mathematics class room?

A. Taylor’s abacus, fraction kit, number chart
B. Number chart, computer, geoboard
C. Taylor’s abacus, computer,geoboard
D. Computer, number chart, geoboard

Ans: C

9. Which of the following statement is true in the context of teaching ‘ measurement’ to primary class students?

A. Non- standard measures should be followed by standard measures.
B. Only non standard measures should be used
C. Non standard measures should not be used
D. Standard measures should be followed by non standard measures.

Ans: A

10. In the context of ‘numbers’ primary class children, i.e , the children in age group 8-9 years are able to accomplish which one of the following sets?

A. Seriation, reversibility, proportional reasoning.
B. Seriation, classification, proportional reasoning
C. Seriation, classification, reversibility
D. Classification, reversibility, proportional reasoning.

Ans:A

Also Check:

CTET EVS NOTES : TOP 100 Click Here
Ctet EVS Notes in English Click Here
CTET EVS IMPORTANT NOTES Click Here

CTET CDP Important Questions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *